Teknik i all ära men ...

Läste i tidningen idag om en ny uppfinning som ska revolutionera tillvaron för blinda. Det är en ´liten platta som man placerar på tungan och den innehåller 400 sensorer som är kopplade till ett par glasögon. Med hjälp av denna fiffiga manick så kan bäraren se större föremål och kan därmed orientera sig lättare. Så långt låter det som fina fisken men som vanligt med nya påhitt så är det en bit kvar tills prototypen är att tänka på för en normalbegåvad blinning.

För det första så är det inte särskilt mysigt att ha en platta på tungan som lär smaka som ett batteri, och att den dessutom är sammankopplad med brillorna via en kabel är ett ytterligare aber. Fult och lite småäckligt tycker jag.

För det andra så undrar jag verkligen om det kommer att främja relationerna mellan SRF: s medlemmar och den övriga befolkningen av att vi vimsar omkring på gator och torg och räcker ut tungan åt alla och en var.

Till uppfinningens försvar bör dock sägas att nästa steg är att göra tungplattan känsligare och med 4000 sensorer istället för 400. Då blir bilden skarpare och mer detaljerad. Man ska också göra uppkopplingen mellan tungplattan och glasögonen trådlös. En viss förbättring det medger jag men jag ger mig också fan på att en av bieffekterna blir att tungplattans signaler hamnar i alla datorer i närheten med trådlösa uppkopplingar och att varje mobil med sin blåtand på får in en massa kufiska bilder i luren.

Som handikappad är det viktigt för självkänslan att betraktas som ”normal” och att smälta in. Det är därför nya tekniska hjälpmedel betraktas med största misstro om de designmässigt sticker av för mycket eller rentutav får bäraren att se ut som ett UFO. Att gå omkring med ett par kanske i bästa fall snygga solglasögon och räcka ut tungan åt de vi möter kommer bara att leda till att vi får massor av stryk. Detta i sin tur kommer att leda till att vi får ont, högre kostnader för sjuk och tandvård men också att massor av människor får fruktansvärt dåliga samveten efter att ha förgripit sig på stackars blinda. Alla vet från barnsben att det är fel att slå glasögonbärare och hur lågt är det då inte att slå blinda med brillor, även om de jävla aporna räcker ut tungan åt dig? Samhällets kostnader för både läkare och psykvård lär raka i höjden på ett katastrofalt vis. Finns det verkligen inte en bättre placering för sensorplattan? Vad händer sedan om man kysser sin käresta eller kanske har ännu mer avancerat fuffens för sig? Vad ramlar det då in för bilder i kvarterets datorer och mobiler, för att inte tala om det egna huvudet?

Tro nu inte att jag är någon bakåtsträvare och jag är verkligen inte teknikfientlig, men det är viktigt med design och att vi inte sticker av ännu mer än vad vi ibland ändå tycker oss göra. Forska på kära vetenskapsmän och när ni kläckt en schysst ide som verkar fungera både praktiskt och mänskligt så är det dags att kalla in estetikerna som kan göra manicken i fråga attraktiv. Jag må vara blind men jag bryr mig faktiskt om hur jag ser ut. Om jag i dina ögon ser ut som en gammal hippie så är det åtminstone självvalt och som jag ser det betydligt bättre än att se ut som en rymdvarelse eller R2D2: s brorsa.


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Moahahaha!!!

2010-03-23 @ 22:16:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0