Oro på och i börsen

Stingsliga som bergslejon med tandvärk fäster börsmäklarna sina vitt uppspärrade ögonglober på bildskärmarna, torkar med handryggen svetten ur pannan, och det ligger en odör av oro, bitterhet och grusade förhoppningar i lokalen. Vetskapen om att det möjligen kan gå dåligt framöver orsakar en i det närmaste panikartad stämning på världens börser, och följaktligen faller kurserna. Det är fråga om en rad kanske och om och väldigt få fakta, och det är mer tro än i världens alla kyrkor och moskéer sammanlagt.

 

”Sälj, sälj sälj!”

 

Ekar det över hela vår jord och ekonomin skakar än en gång i sina grundvalar.

Uppenbarligen finns det inget som får människans känselspröt att uppfatta hot så tidigt som när det gäller våra pengar. Om vi vore lika uppmärksamma när det gäller hur vi misshandlar vår stackars luttrade planet skulle miljöarbetet ta gigantiska kliv framåt. Tråkigt nog för oss så kostar miljöfrämjande åtgärder nästan alltid pengar, så vårt intresse brukar i de flesta fall svalna i paritet till hur mycket det svider i den egna plånboken.

 

”Klart som fan att vi ska göra allt för att få ner utsläppen från bilarna!”

 

Näven är knuten så att det vitnar om knogarna och höjd i luften där vi står bredbent på barrikaden, men så kommer den berömda brasklappen.

 

”Du hajar att soppan kommer att kosta dig en tia litern mer va?”

 

”Tio spänn, du är inte klok!”

 

Att köra mindre verkar plötsligt helt ogörligt och föresten fungerar kommunaltrafiken så dåligt att tanken på att nyttja den fullt ut känns som en utopi. Att man dessutom höjer priset på månadskortet lär inte heller få oss att lämna bilen hemma.

Nåja, skit i miljön nu var det pengarna vi studerade. Om det inte vore för det faktum att våra besparingar och pensioner krymper ihop till fingertuttar så kunde vi ignorera de dagliga krisrapporterna i media. Jag ska härmed medge att jag är en dålig människa för jag log, och det var inget vackert leende, när jag hörde att mängder av börsmäklare skulle mista sina jobb eftersom datorer kunde göra deras jobb snabbare och billigare. Att det tidigare bevisats att chimpanser kan göra aktieaffärer mer framgångsrikt än dessa experter är väl en sak, men att bli ersatt av en maskin. Har något så rysligt hänt sedan den industriella revolutionen?

Att banker inte får gå i konkurs tycks mig vara en fribiljett till vårdslöshet. Tänk dig själv en bil som inte går att krocka med.

 

”Ä bar å åk!”

 

Det kan nog bli lite hipp som happ med klokheten i besluten om det bygger på gissningar, eller som det så vackert heter spekulation.

 

”Tror du att det är en vänster eller högersväng efter backkrönet?”

 

”Det har varit rätt många högersvängar så jag tror att det nog är en vänstersväng den här gången.”

 

Det borde rimligen säga pang ibland men inte när det inte går att krocka med bilen eller när banken är totalt uppbackad av skattemedel.

Nu är det inte bara banker som kan råka illa ut så att omgivningen får göra brandutryckning, utan även länder.

Jag var för eurons införande i Sverige, men är idag glad att min sida förlorade i folkomröstningen. I princip kan jag inte se någon poäng med att ständigt göda bankerna var gång man behöver en viss valuta vid utlandsbesök men just nu verkar det vara att föredra.

I dessa dagar är det Grekland som är i fokus. De har levt långt över sina tillgångar och har synnerligen generösa avtal och pensioner och de offentliga finanserna är inte mycket att hänga i julgranen. Om det inte vore för att den beskrivningen passar in på en rad länder så skulle kanske världen ge grekerna onda ögat mer än vi gör. Visst måste de få ordning på skatteintäkter och utgifterna men vill du vakna skrikande av mardrömmar om pengafrossa som gått fullständigt över styr så är det bara att ta en titt på USA. Större delen av landet är idag ägt av kina. Förr eller senare så kommer USA: s president att heta Chang eller något annat oamerikanskt. Då kommer sensationen med den första ganska färgade presidenten att bara vara ett blaha blaha.

Vad beträffar Grekland som just nu är på tapeten så är det beklämmande hur reaktionen från folket är.

 

”Vi tänker inte betala skulden för det var inte vi som gjorde av med pengarna.”

 

Det är mycket möjligt att det är så men det var inte heller skattebetalarna i de andra euroländerna som nu lånat ut pengar till greklands fromma som bränt stålarna. Hur sjukt det än låter så kan även bankerna vara oskyldiga denna gång, men troligen inte.

Nu får faktiskt det grekiska folket enas och bita i den sura penningpåsen för jag behöver sälja lite fonder. Har lite tunt om cash just nu och det vore schysst om Stockholmsbörsen gick upp en smula. Jag avskyr att förlora pengar på att göra som jag blivit lärd som liten. Minns ni ”spara och slösa?” Logiken var solklar och jag följde den. Den som spar den har Och den som slösar får det svårt när vintern kommer. Visserligen är Klas Klättermus en cool och skön snubbe men jag ville inte som han få en knorrande mage när kung Bores andedräkt visslar runt stugknuten. Sagt och gjort, jag sparade. Nu krymper tillgångarna ihop och det som är extra bittert är att jag inte haft något kul med pengarna. Det är mången gång jag kunnat vara kung i baren istället för mesiga Sven som sparar.

 

”Skyll dig själv, fonder är aktiebaserade och det är alltså en form av spekulation.”

 

Visst är det så, men på sparkonton får man liten eller ingen ränta alls. Det enda som gör dessa bankkonton bättre än att ha kosingen i madrassen är att man troligen ligger bekvämare med tillgångarna på banken.

Som sagt skulle jag behöva sälja av några fonder så kan inte någon tala terapeutiskt med spekulanterna eller förskriva valium eller något annat lugnande medel åt dem så att börsen lugnar ner sig och blir så där skönt stabil och hög som vi lärt oss att älska.

Om inget annat så lär ovanstående epistel med skrämmande tydlighet visa hur bortkastad min ekonomiska utbildning på gymnasial nivå som jag genomled varit. Jag bytte visserligen till den betydligt mesigare sociala linjen efter ett år, men ändå.

Nuförtiden finns det specialskolor för alla upptänkliga inriktningar och kanske ett siargymnasium skulle ha varit något för mig? Blinda lär ha stor fallenhet för det där med spådomskonst har jag hört.


RSS 2.0