Mer om djurovision

Enligt gamla sägner och skrock så lär stjälandet av fågeln Nattskärrans ägg leda till blindhet. Då kanske stöld av vanliga hönsägg leda till åtminstone närsynthet eller skelande? Genom åren har det nog stulits ett och annat ägg på vårt klot och det finns en förfärlig massa närsynta typer därute i buskarna, och att stjälande leder till skelande bör nog anses som nya rön.

Undrar om detta omedelbara straff bara gäller människor? Tänk om det också gäller våra vänner djuren! En hungrig men ack så tjuvaktig ekorre får det inte lätt som varken blind eller närsynt och kan minsann inte förvänta sig någon hjälp till rehabilitering från ekorrsamhället. En störtdykning på nosen och ett bistert möte med en hungrig räv eller tv-profil är nog mer troligt.

På tal om nosar så känner vi alla till den afrikanska savannens svar på en pansarvagn, noshörningen. Den är både snarstucken och i starkt behov av glasögon eller kontaktlinser då den är extremt närsynt. Skulle inte förvåna mig ett dugg om den här ilskna köttkolossen kan bindas till en hel del av kontinentens äggstölder. Om det nu visar sig att noshörningen faktiskt inte ätit några ägg så kan kanske djurets synskada förklaras med att det beter sig som ett ägg när det kubbar omkring och knuffas och buffas utan att visa någon som helst hänsyn till gällande trafikregler.

 

Om en vandrande pinne blir blind är det då meningsfyllt att ge den en blindkäpp? Är inte det tårta på tårta eller åtminstone pinne på pinne?

 

Jag tror att naturen med stor list gjort det lättare för oss genom att ge olika arter egenskaper och kännetecken för att göra det lättare för oss eller för att förskona oss från obehag. Nu kan det med rätta hävdas att det är obehagligt att bli uppäten av ett lejon eller en krokodil men inget system är helt fullkomligt. Det är min fasta övertygelse att giraffen har en förfärligt dålig andedräkt och att det är därför den har så lång hals. Vi behöver då inte konfronteras med den obehagliga odören som istället förs bort av vinden långt ovanför allas huvuden. De enda som kan råka möta giraffens utandningsluft är fåglar och de har som bekant inga näsor utan näbbar.

Jaguarer, pantrar, lejon, tigrar och alla de andra av de stora kattdjuren har ett mycket lågfrekvent morrande vilket gör att även de mest lomhörda djur och människor vet att det är dags att springa för livet när de känner hotfulla vibrationer i marken. Det är naturens sätt att ge alla en chans att komma undan men det skiter dessa biffiga kissemissar i och jagar oschysst nog i tysthet om natten.

Sebran må se mysig ut men är synnerligen vildsint och fullkomligt otämjbar. Det är därför den är tydligt randig så att hästuppfödare inte ska ta fel på sebran och hästen och i förlängningen slösa bort otaliga timmar på den obildbara pyjamashästen.

En av de arter vår herre var mest missnöjd med var pytonormen, därav namnet. Det stackars kräldjuret känner sig därför oälskat och tillbringar hela sitt liv törstande efter ömhet, närhet, värme och kärlek och kramas därför innerligt i tid och otid.

 

Elektriska ålar, lysmaskar och eldflugor har alla inspirerat människan till nya stordåd. Först till elden och efter några brända fingrar till lampans uppfinnande.

Piggsvin och igelkottar har lett fram till att vi uppfunnit skyddshandsken och i förlängningen ishockey.

Den karakteristiskt vaggande gången, som vi hjärtans gärna vill efterhärma, hos en söt och charmig pingvin fick oss att uppfinna vitt vin och rött vin.

Det är den strävsamma myran som lärt oss flit och precis som den vill människan gärna dra det längsta strået.

 

Till sist några senkomna men ack så nödvändiga dementier och rättelser.

Ökenräven är varken bättre eller sämre än någon annan räv.

En knorrhane är faktiskt en fisk och inte en gris av hankön, och piggsvin är inte benämningen på ovanligt spralliga grisar. Fånigt nog lär även honan hos släktet knorrhanar heta knorrhane så här finns massor att göra för feministrörelsen.

Trots sitt namn så är inte en hamster särskilt förtjust i att äta skinka.

En kungspudel är inte när Carl XVI Gustav gör avbön i media efter något osedvanligt dumt uttalande.

Blodhundar hittas sällan i blodomloppet.

Lemmeltåg går förvånansvärt nog än mer oregelbundet än vanliga tåg, utom på vintern för då går det knappt några tåg alls.

Den må heta delfin men jag tycker att hela är snygg.

De som heter Tord behöver inte vara rädda för tordyvlar, men om de oförargliga insekterna istället hette tordhyvlar vore det en helt annan femma.

Jag tror faktiskt inte att överviktiga behöver vara mer rädda för späckhuggare än andra.

Det är omoraliskt att använda bältdjur som svångremmar.

En stör gör inte mycket väsen av sig.

Grilla, koka, stek eller tillaga hur du vill men det heter fortfarande rådjur. Med ett sådant namn är det nog också så att vi skulle vara livrädda för dem om de hade vassa rovdjurständer. Det är också så att en råraka är en maträtt och har absolut ingenting att göra med trimmande av hår och skägg på rådjur.

Korgossar är inte benämningen på unga pojkar som ännu inte vuxit upp till cowboys.

Sådana forskare som studerar beteendet hos möss under laboratorieförhållanden kallas inte för musiker.

Djurrättsaktivister är inte en sorts jurister för våra vänner djuren och djurskyddstyrelsen är inte till för att skydda oss mot djuren.

'

Bild: Kisse härmar husse


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0