Som på bio

Wow, morgonens rån utanför Stockholm var som hämtat direkt ur ett filmmanus. Helikopter, sprängmedel, eldgivning med tunga vapen och de slog till precis när det fanns som mest pengar att plocka. Ingen kom till skada och polisen såg ut som fågelholkar inför precisionen och fräckheten i kuppen.

Rånarna var nog glada efter väl genomförd stöt men gladast utav alla var media. Nyheten innehöll allt. Spänning, dramatik, mystik och massor av lösa trådändor som nog kommer att få sina svar vad det lider. Den här nyheten kan man mjölka länge och den är till och med bättre än nya friska uttalanden av allas vår Anna Anka. Det enda som är lite skrämmande är att hela rånkuppen känns lite osvensk. Det vore helt bedrövligt om det kom fram att det vore utländska proffs och inte goa fina svenska gossar uppfödda på mjölk och limpmackor med Kalles kaviar.

Jag förutsätter att det är tappra svenska entreprenörer som slagit till och tror mig veta hur och varför. Vad vi idag på morgonen fått uppleva är frukten av det gedigna svenska skolsystemet. Här fick vi i svart på vitt beviset för dynamiken och sprängkraften i ett väl genomfört grupparbete. Det krävdes dessutom mer än godkänt i mattematik, geografi, naturkunskap, kemi, biologi och troligen även goda språkkunskaper för att det hela skulle kunna genomföras. Inte nog med det för minst en av rånarna var tvungen att kunna flyga en helikopter. Det mina vänner är inte helt lätt och inte som att köra moped. Faktum är att det, om församlingen ursäktar, påminner mer om att runka med en sparris. Det är dåliga tider men jag tror inte att denna lilla rånarliga har sparat in på teambuildingkurser, kickoff eller på fortbildning för sin personal. Vad gäller det sistnämnda så kan även fångvårdsstyrelsen varit behjälplig. Förutom skolan så tror jag även att en och annan i rånarligan gjort lumpen och då troligare som kustjägare än som pukslagare i någon musikpluton.

Nu när jag grunnat på saken en stund så tror jag inte längre alls att det är skolan och lumpen som gjort morgonens rån möjligt. Förklaringen är mer självklar än vad jag först kunde se. Det är oändliga timar av tittande på amerikanska filmer och tv-serier som lett fram till dagens händelser. Detta i kombination med dataspel med tveksamt moraliskt innehåll är roten till det onda. Har vi då inte sagt oss i åratal att för mycket stirrande på tv och dataskärmar skulle leda till en generation av passiva idioter med hög iq. Usch, framtiden är alltså här nu och vi står handfallna inför den innovativa ondskan. Nu väntar en tid av snitsiga storrån och bedrägliga bedrägerier. Ingen kommer att åka fast och kostnaderna blir monumentala. Det enda vi kan hoppas på är att någon av de begåvade rånarynglen har snöat in på Robin Hood. Vi kommer att längta tillbaka till den gamla goda tiden då rånarna var amatörmässiga och åkte fast hela tiden. Vi kommer också att längta efter vanliga hederliga personrån, fotbollshuliganer, väskryckare, cykeltjuvar, fortkörare, trimmade mopeder, spam, tjuvfiskare och djupingarna till fotgängare inne i stan som alltid går mot rött. Ingen av dessa härligt karaktärslösa grupper kommer att finnas kvar inom kort för nu är det glassiga jättestötar som gäller. Med näst nästa generation förbrytare blir det ännu värre då de inte är uppfödda på actionfilmer utan snarare fantasy. Jag bävar inför tanken på vad, ”Sagan om ringen” och ”Harry Potter” har gjort med hjärnorna hos dessa kommande superskurkar. Trollspön är kanske en ren fantasi idag men vänta bara. I framtiden är en helikopter bara blaha blaha när skurkligorna susar fram på trimmade kvastar. Som om inte detta var nog så kommer våra dyrt uppförda fängelser att stå tomma och i värsta fall börjar någon reklamkanal göra nya varianter på fångarna på fortet på de tomma anstalterna. Då får vi alla lida och än en gång veta att, ”det ska vara sju nycklar och att hjälp finns att få hos datanissen i tornet.”


Bild: Högflygande rån i Stockholm


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Ha ha jag tycker du skriver BRA!

Den om nöff-sjukan var grymt kul....

2009-09-23 @ 18:36:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0