Män som hatar flickor som leker med elden.

Den fantastiska milleniumserien av Stieg Larsson har nu även filmatiseras i Hollywood men tro nu inte att de amerikanska versionerna liknar de svenska. Jag ska som första skribent i världen här ge er en initierad inblick i hur filmerna blev efter att ha blivit Hollywoodiserade med en rejält fet budget.

Den manliga huvudrollen spelas av Johnny Depp och detta därför att tjejerna tycker att han är, ”så jävla snygg”, och därför att han med bestämdhet hävdar att han kan se oerhört journalistisk ut. Vem som skulle spela den kvinnliga huvudrollen var länge oklart eftersom Meryl Streep först tackat ja men sedan ändrade sig. Det som gjorde att hon tackade ja var att hon hörde att det från början var ett svenskt projekt och då trodde hon att hon skulle få chansen att sjunga fler sköna ABBA-låtar. När hon fick klart för sig att det inte rörde sig om en musikal hoppade hon raskt av filmprojektet. Den kvinnliga huvudrollen gick istället till Angelina Jolie därför att alla killar tycker att, ”hon är så jävla snygg”, och därför att hon redan hade några tatueringar.

Jag har fått förhandsgranska filmerna och här är några exempel.

 

Två ruskiga typer som mest liknar medlemmar i Lynyrd Skynyrd eller Doobie Brothers har diskret tagit sig in på ett sommarstugeområde på sina feta bullriga tunga motorcyklar av märke Harley Davidson. Ingen har förståss märkt någonting utom vår hjältinna Betty(Angelina Jolie) som inne i en av sommarstugorna står framför spegeln och beundrar sitt söta anlete. Nästan som genom ett sjätte sinne känner hon på sig att fara hotar och beger sig genast ut på gårdsplanen för att ta tjuren vid hornen. De två motorcykelkillarna får genast syn på henne och ler lömska hajgrin så att deras skägg spretar.

 

”Well what have we here if not little Betty.”

 

“Yes and it looks like she is in need of a little manly attention.”

 

Båda männen stirrer ondskefullt och börjar famla med gylfen. Vår hjältinna som varit med om s och m förut spöar genast skiten ur de båda skurkarna och avslutar det hela med att skjuta en av männen i båda benen för att sedan ta hans älskade motorcykel och dra sin kos. När hon försvinner i fjärran tittar männen uppgivet på varandra och tar stönande ådter till orda.

 

”How can someone so small be so strong?”

 

“Yeah, she was small but her tattoo was gigantic.”

 

“I’m in pain!”

 

“Yes, but it could be worse. She did’nt tattoo, I’m a bad little biker, on our chests.”

 

I den svenska filmatiseringen spelades Paulo Roberto av ingen annan än Paulo Roberto. Orsaken till detta är att ingen vågade ta rollen eftersom Paulo trogen sin vilda ungdom hotat med stryk om någon annan ens gjorde ett försök att få rollen. I den amerikanska filmatiseringen är det Sylvester Stallone som gör rollen som boxaren Paulo. Han tog rollen därför att han såg det som en stor utmaning att försöka spela en riktig boxare. Rollen som det tyska muskelpaketet utan känsel gick självklart till Kaliforniens guvernör. Han nappade på rollerbjudandet direkt då han tyckte att det var lagom många repliker och eftersom han gillar att gå omkring och se stark ut. Eftersom guvernör Arnold är känd som både biffig och känslolös kan den här rollprestationen rent av leda till en Oscarsnominering.

 

I en annan scen i filmen har Bettan infångats av den tyska muskelbiffen och förs inför sin åldrige och något invalidiserade far som inte träffat henne sedan hon i tonåren försökt elda upp honom med en lagom skakad Molotovcocktail. Bränt barn luktar som bekant illa och hennes far tar denna gång inga risker utan håller henne hela tiden under uppsikt med en laddad pistol i handen.

 

”Hello father, I’m happy to see that your looking bad.”

 

“Your still a teenage bitch and I hate you.”

 

“Oh father, I love you too. If your going to smoke I can light the cigarette for you.”

 

“It’s my duty as your dad to show you the right way to behave so I’m going to let your half-brother shoot you.”

 

Efter denna känslosamma ordväxling tar hennes halvbror ut henne i trädgården och skjuter henne. Hon grävs ner och de miffon i biopubliken som inte läst böckerna tror att loppet är kört för lilla Bettan. Då dyker plötsligt Johnny Depp upp och efter en rafflande biljakt där han besegrar både muskelberget och Bettans pappa tar han till orda.

 

”Hi, I’m Michael Flowertwigg, and as you can see I’m a journalist.”

 

“Oh no, please don’t publish anything about what you’ve seen today. I promise not to shoot my daughter ever again.”

 

“Too late you sinner, it’s time for you to pay for your crimes.”

 

Polisen anländer, för bort skurkarna, gräver upp Bettan som sedan förs med ilfart, här levererat av en helikopter, mot närmsta sjukhus. Då det visar sig att Betty inte har någon sjukförsäkring transporteras hon vidare till ytterligare två sjukhus innan hon äntligen kommer under behandling. Under tiden som man plockar bly ur Betty publicerar Johnny Depp sina artiklar och får stora journalistpriset. Det firar han med champagne och genom att än en gång ligga med sin något överåriga chef Erika, i filmen spelad av Madonna.

 

För att något av den svenska känslan skulle finnas kvar även i den amerikanska filmatiseringen så anställde filmbolaget några konsulter. Som expert på kvinnofrågor, där skillnaden kan vara stor mellan Sverige och USA, anlitades Anna Anka. Detta samarbete gick väldigt bra och Anna Anka fick även en liten roll i filmen som en lesbisk kinesiska. Hennes man Paul Anka skrev musiken till filmerna och dessa sjöngs in av en då blidkad Meryl Streep. Som konsult anställdes även Christer Fuglesang, och filmbolagets representant sa vid en presskonferens.

 

”Han är väldigt teknisk och verkar ha båda fötterna på jorden.”

 

Regissör för filmserien är George Lukas. Precis som med Star Warsfilmerna lär det bli uppföljare som utspelar sig i huvudpersonernas barndom. Förhandlingar om rättigheterna till, ”Pippi på rymmen”, ”Pippi på de sju haven”, ”Mästerdetektiven Kalle Blomkvist” och ”Karlsson på taket pågår för närvarande. Rättigheterna till den sistnämnda lär dock bli svåra att komma åt då de redan köpts upp av ett bolag ägt av Spielberg som vill göra en actionfilm baserad på Astrid Lindgrens klassiker. Den ska utspela sig i Stockholm där en rånarliga ledda av de två skurkarna Little Brother och Carlsberg(sponsringsavtal är redan skrivet med den berömda öltillverkaren) planerar att råna en värdedepå i Western Mountain. Den egocentriske Carlsberg bor på ett tak, har en propeller på ryggen och är halvgalen av det ständiga sockerintaget i form av Kuckelimuckmedicin. En stor del av spänningen i manuset ligger i relationen mellan den av socker höga Carlsberg och den mer sansade ångmaskinsmaskinisten Little Brother. Det ryktas att Danny Devito är tillfrågad som Carlsberg och Marilyn Manson som Little Brother. För att det inte ska bli för mycket av bergscowboys över den erotiska laddningen i filmen har rollen som Little Brothers mamma getts till sångerskan Gwen Stefanie. Hon spelar här en småkåt hemmafru som tänder på tjocka karlar med stor propeller.

 

Självklart beroende på hur framgångsrika dessa produktioner blir så lär det komma uppföljare de närmaste åren. De svenska författarna kan räkna med en guldålder då intresset är enormt. Vilka böcker som kommer att filmatiseras i Hollywood kan vi bara spekulera om men jag är tämligen säker på att min personliga favorit, ”Ronja rövardotter”, kommer att få sin chans. Den lär få heta, ”Ronja, a badass daughter”, på engelska.


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Var fåååår du allt ifrån???

2009-09-27 @ 22:53:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0