Nybörjare i trafiken

Min dotter Camilla nyss fyllda 20 övningskör nu för fullt och det går väldigt bra. Nuförtiden är det inte bara att lära sig att framföra ett fordon och alla trafikregler utan också att behärska den ädla konsten att köra miljövänligt. När jag hör vad som krävs för att uppnå det sistnämnda så är det rätt uppenbart att nästan alla oldtimers inte skulle klara en uppkörning idag även om de flesta av dem är rätt så kompetenta bilförare. Jag kan uppleva miljökraven lite som att sila mygg och svälja elefanter men jag är kanske bara en gammal cyniker.

Jag brukar åka med när Camilla övningskör men är som blind förpassad till baksätet. Det går som sagt väldigt bra för Camilla att köra men det är fascinerande hur andra bilister behandlar ett fordon som har en skylt med "övningskör" på bakluckan. Oavsett om vår bil håller den gängse trafikrytmen eller inte så kör alla andra fordon ofelbart om oss. Ibland blir dessa omkörningar rent huvudlösa för ivern att lämna den övningskörande är stor och betvingande. Jag sitter där i baksätet och hör hur bilar susar förbi oss till höger och till vänster och brukar tänka att det lika gärna kunde stå "spetälska" på skylten.

En extra glad kategori trafikanter är hantverkare som trafikmässigt nästan bildar en egen genre. På en av sina körlektioner på körskolan blev Camilla påkörd bakifrån av en stressad hantverkare. Felet var helt och hållet hantverkarens och jag ifrågasätter starkt dennes listighet som ligger på tok för nära ett blåbär i en bilskolebil. Vid gårdagens övningsrunda var Camilla tvungen att stanna och släppa fram trafik från ett annat håll och hon lydde bara högerregeln. Tålmodigt väntande på sin tur att åka blev Camilla snart stressad av en otålig hantverkare i sitt fordon som fullkomligt hängde på tutan bakom henne. Camilla började säkert undra om hon tänkt fel och frågade Agneta, den ömma modern som hon övningskör med, om hon skulle köra. Agneta sa lugnt att hon var tvungen att invänta sin tur och att de fick försöka ignorera idioten bakom.

Varför beter sig alla så elakt och empatilöst åt i trafiken mot de stackarna som ännu inte bärgat sitt körkort? Det är tydligt att vett och etikett inte är något som ingår i en körkortsutbildning. Det vore kanske lika viktigt som teknik och miljöaspekten. Där har vi massor att lära av billandet USA men de har å andra sidan en hel del att lära sig av resten av världen vad gäller affärsmoral och miljömässig teknikutveckling för framtidens fordon.

Var snälla mot varandra i trafiken och kom ihåg att en puppa en dag kan bli en fjäril och ett litet frö en blomma.


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Fint sagt det där sista!

Jag övningskör också med min snart 18-åriga dotter och är lika förvånad över omgivningens oförmåga att sätta sig in i de övande puppornas situation!!

Gillar din blogg!

2009-02-20 @ 22:34:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0