Brott och straff.

Oj vad det kan hända saker i våra tre största städer på bara en dag.

I Malmö råkade en ung kvinna köra ner sin bil i vattnet men hade som tur var sinnesnärvaro nog att själv ringa alarmtjänst. Tur att hon hade ett schysst abonnemang som har täckning även under vatten. Hon klarade sig och blev bara kraftigt nedkyld och jag tycker att hon var rätt cool till att börja med. Själva mobiltelefonen lär dock aldrig ha klarat pärsen.

I Stockholm lät polisen meddela att man nu ämnar göra allvarliga försök att sätta dit de inbrottstjuvar som härjar i staden. Den undre världen skakas nog i sina grundvalar av detta otroliga nytänkande från polisens sida. Alltså är det nu ännu mer meningsfullt för huvudstadsborna att anmäla inbrott för tusan vet om inte ett och annat kan uppklaras med denna nya djärva policy. Det är kanske snart inte bara en fråga om att få fram ett papper att visa upp för den drabbades försäkringsbolag utan faktisk brottsbekämpning.

 

?Fånga buset Kling och Klang och assa brassa mandelmassa!?

 

Skanderar Stockholms något mer laglydiga medborgare och gör vågen i er ära.

I Göteborg har en annan spännande utveckling ägt rum i den undre världen. Skurkarna skjuter tyvärr fortfarande skarpt på varandra men valet av plats är bättre. Vid akutmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset är den nya given och det är otroligt praktiskt ifall någon blir träffad och kommer till skada. Vi hoppas alla att denna utveckling snart når resten av landet så att snabb vård snart kan bli verklighet även för vårt lands ljusskygga skurkar och banditer. Faktum är att om alla landets uppgörelser kunde ske just i Göteborg och vid Sahlgrenska så skulle vi kunna se till att lämpliga resurser alltid finns till hands.

 

Det är fortfarande lika svårt att få killar att jobba på dagis som det alltid har varit. Det är dessutom så att det är krav på att personalen skall vara utbildad så det går alltså inte med lekmän.

 

Såg ett program på TV om musikkonstnärer som verkligen får en traditionalist som jag att skämmas djupt över min bristande fantasi och kulturella fyrkantighet. En av dessa innovatörer hade spelat in ljudet från en tallrik mjölk och det var verkligen något helt annat än den träiga pop och rock jag sysslar med. En annan tonsättare och denna gång en dam hade mickat upp en bukett med tulpaner. Jag har gig med Synliga imorgon och då har jag ett och annat att informera ljudteknikern om vad gäller en ordentlig uppmickning av orkestern, tänk så glad och tacksam han kommer att bli.

 

image6

 

 Foto på fantasilös och fyrkantig underhållare.

Jag såg det sista avsnittet om och med Göran P. och där berättade han att den gode Fredrik tydligen inte alls kallas för ?Moroten? som jag påstod häromdagen utan för ?Tvålen? därför att han är så svår att få grepp om. Sorry folks, jag försökte bara komma med något lite matnyttigt men så blev det rent felaktigt.


Inget sömnpiller.

Idag är det den internationella sömn dagen så jag ville skriva ett riktigt hyllningsepos men jag försov mig och när jag försökte blev det ett riktigt sömnpiller så jag klippte bort allt utom det här.

På tal om sömnpiller så har jag med intresse följt dokumentärserien ?Ordförande Persson? på TV och tycker inte alls att det är ett sömnpiller, tvärtom faktiskt. Göran sa i ett av avsnitten något om att han inte tyckte att Mona var en tänkare men jag tror att han har fel. Igår gjorde nämligen Mona följande uttalande på TV-nyheterna.

?Kvinnor har 92 % av männens lön.?
Så kan vi verkligen inte ha det! Vad ska männen då leva av?

Göran framställer i dokumentären även Bildt som en synnerligen misslyckad figur. Det kan säkert stämma men i vårt moderna samhälle brukar framgång räknas i pengar och med den måttstocken är den gode Bildt en otroligt misslyckad looser.

 

image5

 

Foto på mig och loosersportkollega.

 

Det verkar som den senaste trenden inom svensk politik är att den gamla fina traditionen skapad av Ingvar Karlsson med artistnamn har kommit åter. Då hade vi alltså ?Foten? och nu har vi redan, ?Bäverkvinnan? en gång känd som Maud, ?Moroten? tidigare Fredrik och ?Piskan? fordom Mona eller ?Toblerona.? Den här utvecklingen tycker jag är otroligt spännande och ger associationer till Brasiliansk fotboll och rockband från Upplands Väsby.


Stockholm Live.


Jag brukar på onsdagskvällar titta på ?Stockholm Live? som är ett TV-program med ståuppkomik. Några tankar har slagit mig angående hur man tänker när man gör ett sådant program och hur kvalitetssäkrar man innehållet?

En komiker skriver inte ett nytt material till varje kväll och visst improviseras det men bara marginellt. Detta innebär att om komikern i fråga använder sitt bästa material i TV blir han tvungen att genast skriva nytt eftersom det är kört efter en sådan stor exponering. I ?Stockholm Live? blandar man emellan etablerade stornamn inom ståuppkomiken och nya mer eller mindre okända och mindre rutinerade komiker. Det är här paradoxen i showen kommer in och gör det omöjligt att åstadkomma ett genomroligt program. Den etablerade komikern kan inte använda sitt bästa och roligaste material för då slår han undan benen på sin egen födkrok så han eller hon är tvingad att ta till sekunda skämt eller gammal skåpmat ur sin komiska fatabur och blir i förlängningen i bästa fall bara halvrolig. De nya gröna komikerna gör nog sitt bästa men är ännu inte riktigt framme som underhållare och är därför även de i bästa fall bara halvroliga. Vad gäller de sketcher man gör för att fylla ut och binda ihop emellan de olika ståupparna så behöver man inte spara på krutet så de är titt som tätt halvroliga. Jag kan alltså konstatera att ?Stockholm Live? är ett halvroligt TV-program så det är bara att gratulera producenten som lyckats så bra med en omöjlig uppgift.

På tal om omöjliga uppgifter så axlar Mona idag partiledarjobbet efter Göran. Stödet hos de Socialdemokratiska väljarna för henne är efter alla hennes fadäser så lågt som 50 %, att jämföras med Moderatledaren Fredriks stöd bland de moderata väljarna som lär ligga på 91 %. Enda trösten för Mona är att stödet för Fredrik inom socialdemokraternas väljarkår är nära nog obefintlig och det är bara någon enstaka S-politiker som börjat se fördelar med Moderaternas politiska och finansiella åtgärder och menar att det inte kommer att höja några av de nivåer som alliansen sänkt även om det blir en Socialdemokratisk seger vid nästa val. Det blåser i sanning nya vindar inom Svensk politik. Igår på uppvaktningen av den avgående Göran sa Mona att hon kände sig liten och att Göran var så stor. Man kan inte annat än att hålla med faktiskt.

 

Vindkraft är en ren och fin kraftkälla och att skriva om energi är uppiggande så här kommer lite trams på ämnet.

 

Skulle vilja investera pengar i ett vindkraftverk men är rädd för att gå på en blåsning.

 

Är man beroende av vindkraft så är kuling roligt.

 

Chefen på vindkraftverket kunde bara se dess fördelar. Han var helt enkelt vindögd. Dessutom var han en mästare på att påvisa miljöfördelarna med vindkraft. Han var en riktig luftvärnskanon.

 

Det är viktigt med placeringen av ett vindkraftverk och mitt i en storstad är olämpligt, men i en stormby går det bra.

 


Ditt och datt.

Allting är fyllt med energi och det är inga dåliga mängder det rör sig om. I en vanlig kropp lär det vara lika mycket energi som 30 av de kraftigaste vätebomber människan kan framställa idag. Det är alltså ingen bristvara jag skriver om utan något det kryllar av men som vi är dåliga på att locka fram. Tur är kanske det med tanke på alla självmordsbombare i vår oroliga värld och om dessa dårar dessutom kunde spränga sig själva utan hjälp av handgjorda sprängmedel vore läget genast ännu mer prekärt.

Det sägs att kunskap är makt men att veta att det är så mycket energi överallt kommer ändå inte att hjälpa varken dig eller mig nästa gång batteriet tar slut i mobilen eller MP 3 spelaren och vi bara är halvvägs hem.

 

Såg ett inslag på nyheterna härom kvällen med vad jag inte är säker på exakt vem det var men antingen överbefälhavaren eller försvarsministern men troligen den sistnämnda. Det handlade om den svenska truppstyrka som blivit beskjuten och besvarat eldgivningen på uppdrag i Irak. En terrorist ledare som misstänks ligga bakom en rad dåligheter däribland två svenska soldaters död blev nedgjord under eldstriden. Den envise reportern i inslaget ställde ett otal kritiska frågor och vad jag förmodar var försvarsministern blev till slut uppenbart trött på frågornas karaktär och utbrast något åt det här hållet.

Ja det är trots allt beväpnad trupp vi skickat till Irak och inte ett gäng psykoterapeuter.

Jag tyckte det var otroligt roligt sagt och tycker att han borde få vara med på ?Stockholm Live? där han skulle lyfta kvaliteten betänkligt.

 

Korre

 

       Foto på hårigt fyllo i parken.

Det sägs att av idioter, barn och fyllon får man höra sanningen. Kanske är det därför jag ängslas över att mina tonårsdöttrar och deras pojkvänner ska komma hem hit på fyllan. Den mängd sanningssägande som då skulle kunna uppstå vore rent skrämmande.


New York

Av min syster Marie och hennes sambo Tommi fick jag en resa till mina drömmars stad, New York, och den var allt jag hoppats på och mer. The big Apple är nu tillsammans med underbara Tokyo Äpplet i mittack så blinda öga. Inte bara jag utan även min äldsta dotter Camilla fick en resa av syster ysters familj, jag för mina snart 50 och hon för sina 18 år, och när det regnar på bonden så skvätter det på drängen så jag bjöd med yngsta dottern Mimmi också. Jag, mina två döttrar och min syster begav sig alltså iväg på en långhelg med bagaget fullt med förväntningar.

USA har för mig i många år representerat både det bästa och det sämsta man kan finna i en och samma nation och varje besök i detta komplicerade land gör bara denna ambivalens än större. Jag kan ändå inte låta bli att älska dessa självgoda tokar även när de orerar om sitt hemland som de är övertygade om är jordens absoluta medelpunkt. Det klassiska frågeformulären man måste fylla i för att få tillträde till USA fyllde på flyget vårt lilla sällskap med stor munterhet. En rad frågor om huruvida man har ett förflutet som, nazist under andra världskriget, brottsling, är terrorist eller lider av några mentala störningar är några praktexempel från formulären. Vid frågan om jag hade några fysiska defekter svarade jag ja eftersom jag är blind men när vi längst ner på lappen läste att ett eller flera ja svar kunde leda till att man inte blev insläppt i landet så fick jag mirakulöst tillbaka synen och ett ja blev ett nej. Kanske något för vår nya regering att tänka på när det gäller handikapp politik. Varför inte skrämma alla djävla blinningar och rullstolsfjantar så är de jaktpiloter och danslärare innan du hinner säga simulant.

De New Yorkbor jag kom i kontakt med under min visit upplevde jag som utåtriktade, artiga och uppsluppet högljudda. Om jag hade fett med pengar skulle jag kunna tänka mig att bo någonstans på Manhattan där utbudet av allting som jag tycker är kul är obegränsat och det är mindre aggressivt och stressigt än Stockholm.

New York kallas för ?the big Apple? och vi frågade taxichauffören som körde oss från flygplatsen till hotellet om han visste varför. Han var från Egypten och hade ingen aning men hade däremot örn koll på fotboll och var de svenska storstjärnorna lirar. Mest imponerad var han av Henrik Larsson och hans bravader i den engelska ligan men att prata fotboll var inte riktigt vad vi åkt till staterna för. Taxikillen hade en tysk fru och närde drömmen om att vinna på lotteriet för att kunna flytta till Europa istället.


 

 

I samspråk med kubansk turist

 

I samspråk med en kubansk turist.

Säkerhetskontroller är något man får lära sig stå ut med på en USA resa och detta inte bara på flygplatserna utan även vid besökandet av sevärdheter som Frihetsgudinnan och Empire State Building. Vid den stenhårda gamla fransyskan var det säkerhetskontroll redan innan bordandet av båten från Battery Park till Liberty Island och den var lika noggrann som vid flyget. När vi sedan skulle in och upp i den gamla gudinnan möttes vi av ännu en kontroll. Av med ytterkläderna, svångremmen, armbandsuret och bort med plånboken och blindkäppen. Syrran gick först och vandrade bort till vad vi trodde var ännu en metalldetektor och ombads kliva in och en stund senare medan jag lämnade över mina grejor till damen bakom disken hörde jag hur Marie tjöt till. När damen bakom disken såg hur förbryllade jag och döttrarna såg ut frågade hon om vi förstod engelska och började efter våra jakanden att förklara att det inte var en metalldetektor utan en form av blåsmaskin. Vad den skulle blåsa bort fattade ingen av oss men hon sade något om dust. Eftersom jag är blind tog hon min hand och ledde mig bort till maskinen för att även jag skulle få gå på en blåsning och nu fick jag även hålla stora starka vakten i hand och klev in i blås låda. En röst i taket informerade att snart skulle en mindre tornado förgylla min tillvaro och jag blev förväntansfull. Efter några sekunder blåste det till från alla möjliga håll samtidigt och luft fyllde mina kläder och jag fick därefter åter hålla stora vakten i handen och det bar av bort till mina saker. Som tur är fungerar inte alltid min hjärna så snabbt för det var först när vi ett par minuter senare var på väg upp i den gamla damen som jag kom på att jag faktiskt hade fått ett blow-job inne i Frihetsgudinnan och hade jag kommit på det tidigare hade jag garanterat sagt det till vakten och damen vid disken och generat min stackars familj.

Första dagen befann vi oss i närheten av Empire State Building och bestämde oss för att dit upp skulle vi. Med Camilla vid armen stegade jag resolut mot ingången och blev tvärt stoppad av en vakt som informerade om att man var tvungen att gå en i taget genom svängdörren. Inga problem sa vi och när Camilla släppte mig och puttade mig i rätt riktning såg dörrvakten min käpp och försökte ge kontraorder men så lätt stoppar man inte en blind man med ångan uppe och jag var redan på väg genom svängdörren. Väl inne i byggnaden häktade jag och Camilla åter ihop oss och med Mimmi och syrran trampade vi fram till en rulltrappa och åkte upp en våning. Då upptäckte Marie köerna men han inte ens tveka förrän en vakt viftade fram oss och förbi alla människor som stod där. Vi slussades från vakt till vakt förbi kö efter kö och fram till en säkerhetskontroll, en biljettlucka och därefter en hiss. Innan vi riktigt fattat vad som hänt var vi på 80: e våningen. Visst brukar jag ha nytta av min käpp men denna dag kändes den guldpläterad. Utsikten betittades och vi tog en hiss ännu högre upp i byggnaden och när vi klev ut ur hissen kände jag hur hela byggnaden svajjade påtagligt. Jag är höjdrädd och den här gungande kåken gjorde mig klart oroad. Jag vädrade mina känslor till min så ofta förstående syster men ombads vänligt men bestämt att hålla klaffen då hon inte heller tilltalades av golvets rörelser. Camilla och Mimmi gick modigt mot ytterdörren till utkiksplattan och syrran och jag följde tvekande efter. Flickorna gick iväg och tittade på den fantastiska utsikten men Marie och jag kände blåsten, skräck och vände efter ett par steg tillbaka in i värmen och vad som vi då uppfattade som säkerheten. Vägen ner och ut gick med hjälp av min magiska käpp lika bra som in och inte en kö kunde hejda vår raska framfart. Nere vid markplan tog det emellertid stopp vid svängdörren ut. Vakterna viftade ivrigt åt höger och vi var inte omöjliga utan tog genast den högra dörren ivriga att vara till lags. Väl ute på gatan förstod vi varför de vinkat åt höger för där hade de öppnat en specialdörr men jag hade än en gång varit för snabb för dem och som jag sagt så är det inte lätt att stoppa en blind man med ångan uppe.

 

Hörde på de amerikanska nyheterna att det är olagligt att dansa på de amerikanska krogar och pubar som inte har vad som kallas för cabaret lisens. Det är svårt och ibland rent omöjligt att åtlyda lagen när medryckande och svängig musik spelas och en lagändring är på gång.

 

 
Mums på Hard Rock Cafe, New York
Fettbildande och fett gott.

Att promenera i New York är en riktig höjdare och ibland är det som att gå från land till land när man passerar igenom Chinatown till Little Italy och vidare. Besöket i Central Park med gulliga ekorrar, illaluktande hästar och is rink var riktigt trivsamt. Vi promenerade flera mil om dagen och lika bra var väl det för maten är riklig, förföriskt god och garanterat fettbildande.

Allt promenerande gjorde också att vi kom förbi otaliga affärer av varierande slag beroende på vilken gata eller stadsdel vi befann oss i. Det var alltifrån fynd bodar till otroligt exklusiva lyxbutiker och jag besökte under några dagar i New York fler klädes och sko butiker än sammanlagt i hela mitt långa liv. Tro inte att jag klagar för jag hade otroligt kul även om det sved betänkligt i plånboken. Själv tittade jag förståss efter skivor men gjorde inga större fynd utom i country fåran där jag hittade allt jag letade efter. Det jag blev gladast över shopping mässigt var två DVD boxar med säsong 1 och säsong 2 av min alla tiders TV favoritserie ?Hill Street Blues?.

 
Times Sqare, New York
Times Sqare, New York

 

Vårt hotell låg helt nära Times Square som Camilla älskade innerligt. Det var härligt att bo så mitt i smeten och ha nära till allt. Här ligger gigantiska affärer dörr i dörr och vi tyckte att skivaffären ?Virgin? var enorm men när vi klev in på ?Toys?R?Us? fick vi veta den sanna betydelsen av stort. Inne i denna mastodontaffär hade de placerat ett Pariserhjul i vestibulen där man kunde få sig en åktur för 4 dollar, respect. Vi hade bestämt oss redan innan vi åkte att se åtminstone en musikal och den vi spetsat in oss på var ?Wicked? eftersom Camilla sjungit ett nummer ur den på scengymnasiet hon går på. ?Wicked? är inne på andra säsongen så att få tag i biljetter skulle nog inte bli något problem. Den kväll vi ville gå åkte vi efter att ha shoppat klart direkt till teatern med en taxi och stegade resolut fram till biljettluckan. Några plåtar fanns det dock inte och det var slutsålt ända fram till onsdag och då skulle vi vara tillbaka i Sverige. Biljettmannen sa att vi förståss kunde chansa på att några biljetter skulle avbokas och om vi ville det skulle vi ställa oss under klockan på andra sidan rummet. Vi var lite bedrövade och visste inte vad vi ville men medan vi tänkte efter ställde vi oss i kön under klockan med sju personer före oss. Klockan var halv fem, mimmi mådde inte riktigt bra, syrran var trött och det var nog egentligen bara Camilla och jag som var beredda att köa någon längre stund. Ingen av oss visste hur systemet gick till men genom flitigt tjuvlyssnande på folket i kön lyckades vi ta reda på att själva kön öppnades kl. Fem så vi bestämde oss för att ge köandet en liten stund. Strax efter fem kom en teateranställd och flyttade hela kön närmare biljettluckan och började ge instruktioner och information. Vi som ville köa för återlämnade plåtar fick stå längs ett par väggar och fick inte sitta ner eller lämna kön för då var vår platts förverkad. Han sa att han inte visste när luckan skulle öppnas och att det under hans tid aldrig hänt på samma tid två gånger. Set kunde dröja fem minuter eller de tre timmarna fram till det att föreställningen skulle börja sa han och uppmanade till tålamod. Vi bestämde oss åter igen att ge det hela en liten stund till. Luckan öppnades dock ganska snart och några lyckans ostar framme i kön fick loss några plåtar och vi längre bak fick nytt hopp men sedan stängdes luckan åter med en smäll. Över en halvtimme förflöt och att köa är inte helt kul ens i världens roligaste stad så tiden kröp fram och jag började mentalt ställa in mig på besvikelsen och smida alternativplaner då luckan än en gång gick upp. Plåtar bytte ägare och plötsligt var det syrrans och Mimis tur att köpa och de kunde få loss två platser. Medan Marie betalade och vi pratade om att vi undrade hur det skulle gå att får fram fler biljetter kom det plötsligt in två plåtar till och vi var i hamn. Kostar det så smakar det och mina tre platser gick loss på 310 dollar och jag släppte genast tanken om att se ytterliggare en musikal. Glada och uppsluppna gjorde vi till amerikanernas stora munterhet en storkram mitt i vestibulen. ?Wicked? visade sig med råge hålla måttet och är en av de bästa musikaler jag varit på med fantastisk musik, oerhört bra text, makalösa sångerskor och sångarespännande koreografi, vass orkester med en riktigt bra trumslagare och specialeffekter med flygande häxor och läskig trollkarl. Jag rekommenderar varmt ?Wicked? som nu även satts upp i London och kan du inte se den där eller i New York så står sig skivan väldigt bra bara den. Finalen, en vacker och dramatisk ballad om vänskap, fick mig nästan i tårar men jag lyckades bita ihop så jag inte behövde pipa som på ?Kristina från Duvemåla?. Det är inte lätt att vara man för vi är så känsliga varelser.

 

När vi för hemresan åter stod i sista kontrollen på Newark Liberty Airport och kände oss rutinerade och kanske lite luttrade efter alla dessa säkerhetskontroller vi passerat de senaste dagarna skrattade syrran till och sa,

 

?Det är i alla fall inte som i Dublin där man var tvungen att ta av sig skorna också.?

 

En minut senare ombads vi ta av även skorna.


RSS 2.0